No i jeszcze taka przypominajka ....
Podstawowe nakrycie stołu.
Sztućce do obiadu składającego się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i
widelec do dania głównego, widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa,
kieliszek do wina, kieliszek do wody. Nóż kładziemy po prawej stronie z
ostrzem skierowanym w lewo. Widelec układamy brzuszkiem do dołu po lewej
stronie. Łyżkę do zupy kładziemy po prawej stronie noża.
Musimy
zwrócić uwagę na to, by odległość pomiędzy sztućcami a krawędzią stołu
była jednakowa! Powyżej talerza kładziemy łyżeczkę i widelczyk do deseru
(pamiętając o kierunku ułożenia trzonków). Jeżeli na deser są
przewidziane sery lub owoce, łyżeczkę zastępuje nóż deserowy.
Kieliszek
do wina, podobnie jak pozostałe szkło, ustawiamy po prawej stronie,
powyżej noża, na wysokości nakrycia deserowego. Jeżeli do jedzenia
podane będzie piwo, kieliszek do wina zastępuje pokal.
Powinniśmy
zwrócić uwagę, aby odległość pomiędzy środkami sąsiadujących nakryć
wynosiła około 80 cm, a nóż nakrycia wskazy-wał widelec nakrycia
ułożonego po przeciwnej stronie stołu.
Nakrycie rozszerzone:
Nakrycie tego typu jest stosowane na przyjęciach składających się z
wielu dań, do których serwuje się różne napoje i trunki. Najczęściej
nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do
ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do
zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo,
noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego,
kielicha do szampana, serwetki i pod talerza, na którym ustawiamy
zastawę. Pod talerz, na którym ustawiamy zastawę (często platerowany)
wyznacza środek całego nakrycia.
Sztućce według zasad – nóż do dania
głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek – kładziemy z
prawej strony. Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania
głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Talerzyk na pieczywo
ustawiamy z lewej strony. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do
pieczywa (ostrzem skierowany w lewo).
Tekst i zdjęcia z abcgospodyni.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz